środa, 16 marca 2016

Ryż smażony z buraczkami i kiełkami stir-fry

Prosty i szybki obiad pełen witamin i minerałów. Wiele się ostatnio mówi o właściwościach zdrowotnych buraków. Szczególnie ważna jest zawartość w nich antocyjanów, które zapobiegają nowotworom, wpływają na naszą odporność i wolniejsze starzenie się. Jest w nich dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Ponadto buraki wzmacniają nasz układ krwionośny, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie anemii. Zalety buraków można by jeszcze długo wyliczać. Wniosek natomiast jest jeden: warto je jeść. Zatem dzisiaj proponuję buraczki w wersji smażonej z ryżem i kiełkami.





Składniki:
- 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
- 2 średnie buraczki
- pół opakowania (ok. 100g) kiełków na patelnię (stir-fry)
- kawałek imbiru o długości kciuka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 łyżki sezamu
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- 2 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie 1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:
Ryż ugotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Buraczki pokroiłam w kosteczkę. Rozgrzałam oliwę na patelni. Następnie starłam bezpośrednio na patelnię imbir i czosnek. Po 2 minutach dołożyłam buraczki. Smażyłam na dużym ogniu ok. 10 minut cały czas mieszając*. Następnie dołożyłam kiełki. Smażyłam razem ok. 5 minut i dodałam przyprawy, sos sojowy , sezam i 2 łyżki oliwy. Po minucie dosypałam ryż. Zmniejszyłam gaz i smażyłam razem 3 minuty cały czas mieszając. Po wyłączeniu gazu można dodać do potrawy syrop z agawy, który zrównoważy ostrzejszy smak papryki.

*Buraczki są w tej potrawie chrupiące. Jeśli wolicie to warzywo bardziej miękkie, to należy dłużej smażyć.

Brak komentarzy: