sobota, 13 lutego 2016

Dietetyczna zapiekanka z tofu

Lubię jeść zapiekanki, ale dość często są to kaloryczne potrawy. Postanowiłam zrobić zapiekankę w wersji dietetycznej. Bakłażany, cukinia, tofu, mozzarella light i sos pomidorowy - taki zestaw powinien być bezpieczny. Cukinię można obrać obieraczką do julienne i wtedy możemy udawać, że zapiekanka jest makaronowa. W zależności od naszych potrzeb sos pomidorowy możemy posłodzić lub nie. Tak samo do sosu jajecznego wg własnych upodobań dodajemy lub nie śmietanę. W każdym razie efekt jest bardzo smaczny.






Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 0,5 kostki tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka oliwek
- pomidory krojone w kartoniku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli light
- 1 jajo
- opcjonalnie: 3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oregano
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na łyżce oliwy. Dodałam pomidory i razem dusiłam kilka minut. Następnie zblendowałam sos. Dodałam sól, pieprz, łyżeczkę cukru (nie koniecznie) i dusiłam razem ok. 10 minut. Pod koniec dodałam oregano i wymieszałam.
Bakłażana pokroiłam w okrągłe plastry o grubości do 1 cm, obficie posoliłam i odstawiłam na 20 minut. W tym czasie zagotowałam wodę w garnku i lekko ją posoliłam. Plastry bakłażana dokładnie opłukałam, a następnie blanszowałam po 3 minuty w gotującej się wodzie. Podgotowane bakłażany odcedzałam na sitku.
Tofu pokroiłam w kostkę i zalałam 2 łyżkami sosu sojowego.
Cukinię pokroiłam w ćwierć plasterki. Rozgrzałam oliwę na patelni. Starłam na drobnej tarce czosnek i podsmażyłam, dodałam pokrojoną cukinię. Smażyłam razem aż cukinia się przyrumieniła i lekko posoliłam.
Przesunęłam na bok cukinię i podsmażyłam tofu z sosem sojowym.
Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam krążki bakłażana. Wyłożyłam połowę sosu pomidorowego, na to połowę podsmażonej cukinii i starłam ok. 1/3 mozzarelli. Posypałam tofu i resztą cukinii, dołożyłam pokrojone na pół oliwki. Posmarowałam resztą sosu pomidorowego. Pokroiłam w drobną kostkę pozostałą mozzarellę i posypałam potrawę.
W miseczce rozbełtałam jajko. Dodałam śmietanę (nie koniecznie), zioła prowansalskie, pieprz i sól. Wymieszałam dokładnie. Polałam sosem zapiekankę.

Zapiekankę piekłam 30 minut. Podawałam posypaną posiekaną natka pietruszki.




Brak komentarzy: