piątek, 6 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z tofu

Zapiekanki robię zazwyczaj wtedy, kiedy zostanie mi makaron po jakimś obiedzie i nie wiem, co z nim zrobić. Tak było i tym razem. Pierwszy raz jednak postanowiłam wykorzystać tofu jako składnik zapiekanki.





Składniki:
- 0,5 opakowania makaronu świderki albo innego
- 1 bakłażan (u mnie 280 g)
- 1 cukinia (u mnie 350 g)
- 1 opakowanie tofu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oliwy (ja miałam z suszonych pomidorków) + do posmarowania formy
- 1 jajko
- 1/3 opakowania serka śmietankowego light (takiego do smarowania na kanapki)
- ser starty do posypania, np. grana padano
- sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al dente. Bakłażana pokroiłam w kostkę, posoliłam obficie i odstawiłam na 15 minut. Cukinię pokroiłam w ćwierćplasterki, tofu w kostkę. Na łyżce oliwy podsmażyłam krótko (2-3 minuty) cukinię. W czasie smażenia dodałam po 0,5 łyżeczki curry i słodkiej papryki oraz sól. Następnie zdjęłam z patelni cukinię i tak samo podsmażyłam tofu – z curry i papryką.

Przepłukałam na sitku bakłażana. Formę żaroodporną posmarowałam oliwą. Wyłożyłam do niej połowę makaronu. Ułożyłam na niej połowę bakłażana, cukinii i tofu. Na tym położyłam pozostałą część makaronu i warzyw. W miseczce roztrzepałam jajko, dodałam serek light, sól, pieprz i oregano, dokładnie wymieszałam. Mieszanką polałam zapiekankę. Potrząsnęłam lekko naczynie, żeby sos przemieszał się miedzy składnikami zapiekanki. Posypałam zapiekankę serem żółtym. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy: