Składniki na 2 małe lub 1 większą porcję:
- 30 g
suchej kaszy jaglanej
- 1,5
szklanki wody
- banan
- 100 ml
mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 50 g
owoców mrożonych + do dekoracji
- 1 łyżeczka
mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki
ksylitolu*
- opcjonalnie: aromat waniliowy
Przygotowanie:
Kaszę
przepłukałam gorącą wodą na sitku. Następnie gotowałam ok. 17 minut na wodzie.
Do ugotowanej kaszy dodałam banana, mleko ryżowe, 1 łyżkę ksylitolu i siemię
lniane i zblendowałam razem. Wstawiłam na gaz i podgrzewałam mieszając aż masa
zgęstniała. Osobno podgrzałam z 2 łyżkami wody mrożone owoce. Jak zrobiły się
miękkie zblendowałam je z 1 łyżka ksylitolu.
Gotowy budyń
przełożyłam do pucharków, polałam sosem owocowym i posypałam mrożonymi owocami.
*ilość słodzidła należy dostosować do rodzaju owoców mrożonych, jakich użyjemy, wielkości
banana i własnych upodobań. Mój banan być dość mały, owoce kwaśne, więc dodałam
2 łyżki ksylitolu. Przy słodszych owocach można słodzenie w ogóle pominąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz