Składniki na
1 dużą porcję lub 2 małe:
- ok. 100 –
110 g ugotowanej białej kaszy gryczanej (= ok. 30-35 g suchej kaszy)
- 1 średni
banan (najlepiej dojrzały)
- 1 kiwi
- garść
jarmużu
- 200 g
mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
- ok. 50-100
g wody
- 1 łyżka
siemienia lnianego mielonego
-
opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu lub innego słodu
- do
posypania: płatki migdałowe lub posiekane orzechy
Przygotowanie:
Ugotowaną
kaszę, banana, kiwi, jarmuż, mleko i siemię lniane zblendowałam razem na gładką
masę. W zależności od słodkości owoców można jeszcze dodać jakiegoś słodu.
Przełożyłam masę do rondelka, pozostałości masy w blenderze wypłukałam wodą,
którą też wlałam do rondelka. Wszystko razem zagrzałam na małym gazie do
momentu aż masa zgęstniała. Co jakiś czas mieszałam, aby budyń nie przywarł do
garnka.
Gotowy budyń
przełożyłam do miseczek i posypałam płatkami migdałowymi – można je wcześniej uprażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz