Składniki:
- 2 szklanki
musu z dyni
- 2 szklanki
mąki kukurydzianej
- 0,5
szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 2 jajka
- cukier
waniliowy
- łyżka
cynamonu
- sok z
połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Mus z dyni
przygotowałam wcześniej. Upiekłam kawałki dyni w piecyku nagrzanym do 200
stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości dyni i grubości jej
ścianek. Ponieważ moja dynia była dość duża i bardzo soczysta, to piekłam ją ok.
1 godziny. Następnie obrałam i zmiksowałam. Nie zawsze trzeba obierać dynie.
Skórka dyni Hokkaido jest jadalna i tę dynię szczególnie polecam.
Musu z tej
dyni wyszło sporo. Wzięłam do ciasta ok. 2,5 szklanki, a resztę zamroziłam.
Białka
ubiłam na pianę, dodałam cukier i dalej ubijałam. W drugiej misce wymieszałam mus
z dyni, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy, cynamon i sok
pomarańczowy. Delikatnie dodałam pianę z białek. Włożyłam ciasto do okrągłej
formy 24 cm. Piekłam 35 minut w 160 stopniach. Ciasto smakuje jak piernik i
jest dość niskie. Jest to jedno z niewielu ciast, które smakuje moim dzieciom.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz