Składniki:
- 1 puszka
cieciorki
- 1
opakowanie roszponki (100 g)
- 40 dag
pieczarek
- 1 łyżka
oleju kokosowego
- sos:
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki
umyłam, oczyściłam i pokroiłam w plasterki (większe pieczarki na półplasterki).
Rozgrzałam na patelni olej kokosowy i usmażyłam na nim pieczarki. Powinny być lekko
rumiane. Pod koniec smażenia dodałam szczyptę soli i pieprz. Ostudziłam.
Roszponkę
umyłam i wyłożyłam na talerz. Można ją porwać, ja lubię jednak w całości.
Cieciorkę opłukałam na sitku i położyłam na roszponce. Następnie dodałam
ostudzone pieczarki.
W kubeczku
wymieszałam starty czosnek z oliwą, sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzu.
Pamiętajcie, że w sosie sojowym jest też sól, więc nie należy przesadzić z
dosalaniem. Polałam sosem sałatkę. Smacznego!
Cieciorka -
jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk,
witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Roszponka - źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy
A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: żelaza,
potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia.
Pieczarki – zawierają
witaminy z grupy B (głównie
B1, B2 i B3), witaminę D, a
także znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi.
Źródła: ekotarg.pl,
www.odzywianie.info.pl, polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz