Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 0,5 kostki
tofu
- 2 łyżki
sosu sojowego
- kilka
oliwek
- pomidory
krojone w kartoniku
- 1 cebula
- 3 ząbki
czosnku
- 1 kulka
mozzarelli light
- 1 jajo
-
opcjonalnie: 3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki
oliwy
- sól,
pieprz
- 1 łyżka
ziół prowansalskich
- 1 łyżka
oregano
- opcjonalnie:
1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę
pokroiłam w piórka i podsmażyłam na łyżce oliwy. Dodałam pomidory i razem
dusiłam kilka minut. Następnie zblendowałam sos. Dodałam sól, pieprz, łyżeczkę cukru
(nie koniecznie) i dusiłam razem ok. 10 minut. Pod koniec dodałam oregano i
wymieszałam.
Bakłażana pokroiłam
w okrągłe plastry o grubości do 1 cm, obficie posoliłam i odstawiłam na 20
minut. W tym czasie zagotowałam wodę w garnku i lekko ją posoliłam. Plastry bakłażana
dokładnie opłukałam, a następnie blanszowałam po 3 minuty w gotującej się
wodzie. Podgotowane bakłażany odcedzałam na sitku.
Tofu pokroiłam
w kostkę i zalałam 2 łyżkami sosu sojowego.
Cukinię
pokroiłam w ćwierć plasterki. Rozgrzałam oliwę na patelni. Starłam na drobnej
tarce czosnek i podsmażyłam, dodałam pokrojoną cukinię. Smażyłam razem aż
cukinia się przyrumieniła i lekko posoliłam.
Przesunęłam
na bok cukinię i podsmażyłam tofu z sosem sojowym.
Rozgrzałam piekarnik
do 180 stopni.
W naczyniu
żaroodpornym ułożyłam krążki bakłażana. Wyłożyłam połowę sosu pomidorowego, na
to połowę podsmażonej cukinii i starłam ok. 1/3 mozzarelli. Posypałam tofu i
resztą cukinii, dołożyłam pokrojone na pół oliwki. Posmarowałam resztą sosu
pomidorowego. Pokroiłam w drobną kostkę pozostałą mozzarellę i posypałam
potrawę.
W miseczce
rozbełtałam jajko. Dodałam śmietanę (nie koniecznie), zioła prowansalskie,
pieprz i sól. Wymieszałam dokładnie. Polałam sosem zapiekankę.
Zapiekankę
piekłam 30 minut. Podawałam posypaną posiekaną natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz