Składniki:
- ok. 180 g cieciorki
(1 szklanka)
- 2 jaja
- 250 g
bakalii (w tym ok. 100 g daktyli)
- 50 g
słonecznika łuskanego
- 100 g maki
orzechowej
- 2 łyżki
kakao
- 1
czekolada gorzka
- 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia bezglutenowego
- opcjonalnie:
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Cieciorkę
namoczyłam na noc w wodzie. Następnie ugotowałam ją i ostudziłam. Czekoladę
rozpuściłam w kąpieli wodnej. Cieciorkę przełożyłam do malaksera i zmiksowałam.
W trakcie miksowania stopniowo dodawałam bakalie (można wcześniej pokroić, żeby
lepiej się rozdrobniły), jaja, mąkę orzechową, kakao, rozpuszczoną czekoladę,
proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Miksowałam do powstania w miarę
gładkiej masy – nie musi być idealnie gładka.
Masę przełożyłam
do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 35 minut w 180 stopniach.
Ciasto jak
ostygnie, jest lekko twardawe – jak blok czekoladowy, podobnie też smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz