Składniki:
- 2 łyżki
oliwy (w oryginale olej ryżowy)
- kawałek
imbiru o długości kciuka startego na tarce
- czerwone
chili
- 2 łyżeczki
curry w proszku
- puszka
mleka kokosowego
- skórka
otarta z cytryny (w oryginale skórka z limonki)
- 2 łyżki sosu
sojowego
- łyżka
miodu (w oryginale syrop z agawy)
- mała
cukinia pokrojona w plasterki lub pół dużej pokrojonej w ćwierć-plasterki
- kawałek
brokułu podzielonego na różyczki
- sok
wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
- natka
pietruszki (w oryginale natka kolendry)
- w
oryginale dodatkowo 3 listki limonki kaffir
Przygotowanie:
Na oliwie
podsmażyłam imbir i chili. Po chwili dodałam curry i mleko kokosowe. Następnie
dodałam otartą skórkę z cytryny, sos sojowy i miód. Jeśli masz listki limonki
kaffir to teraz je dołóż do wywaru. Ja nie miałam tych listków, więc dodałam od
razu warzywa. W oryginale podano, aby warzywa gotować 5 minut. Ja gotowałam
ciut dłużej, bo warzywa wydawały mi się zbyt twarde. Następnie doprawiłam zupę
sokiem z cytryny. Podawałam posypaną natka pietruszki.
Zupy
wystarcza na 2 porcje, a jest tak pyszna, że chciałoby się jej zjeść dużo więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz