Składniki:
- 100 g (1
woreczek) brązowego ryżu
- 2 średnie
buraczki
- pół
opakowania (ok. 100g) kiełków na patelnię (stir-fry)
- kawałek
imbiru o długości kciuka
- 2 ząbki
czosnku
- oliwa
- 2 łyżki
sezamu
- 1/3
łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki
kurkumy
- ½ łyżeczki
ostrej papryki
- sól
- 2 łyżki
sosu sojowego
-
opcjonalnie 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Ryż
ugotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Buraczki pokroiłam w kosteczkę.
Rozgrzałam oliwę na patelni. Następnie starłam bezpośrednio na patelnię imbir i
czosnek. Po 2 minutach dołożyłam buraczki. Smażyłam na dużym ogniu ok. 10 minut
cały czas mieszając*. Następnie dołożyłam kiełki. Smażyłam razem ok. 5 minut i
dodałam przyprawy, sos sojowy , sezam i 2 łyżki oliwy. Po minucie dosypałam
ryż. Zmniejszyłam gaz i smażyłam razem 3 minuty cały czas mieszając. Po
wyłączeniu gazu można dodać do potrawy syrop z agawy, który zrównoważy
ostrzejszy smak papryki.
*Buraczki są
w tej potrawie chrupiące. Jeśli wolicie to warzywo bardziej miękkie, to należy dłużej
smażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz