Oto przepis, który znalazłam na stronie Sztuka odżywiania:
Składniki:
- 500 g mąki PP (250 g orkiszowej, 100 g pszennej i 150 g żytniej)
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g płatków zbożowych, np. owsianych
- 50 g nasion (np. dyni, słonecznika, lnu, sezamu)
- 375 ml letniej wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuściłam w 50 ml wody, dodałam łyżkę mąki i odstawiłam na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszałam z solą, nasionami i płatkami, dodałam zaczyn, resztę wody i oliwę. Zagniotłam dobrze ciasto (jest dość kleiste), przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie uformowałam bułeczki - ponieważ ciasto przyklejało się do dłoni, posmarowałam dłonie odrobiną oliwy. Bułeczki odstawiłam jeszcze na 15 minut, posypać słonecznikiem i wstawiłam do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piekłam ok. 35 minut. Potem pozostawiłam jeszcze na kilkanaście minut w ciepłym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz