Składniki:
- woda
(300ml)
- mąka
pszenna typ 1850 (350g)
- mąka
żytnia typ 1850 (150g)
- 0,5
szklanki siemienia lnianego
- drożdże
(20g)
- 1 łyżeczka
miodu
- masło
(20g)
- 1 łyżka
mleka
- do
posypania bułek można użyć siemienia lnianego, maku czy sezamu
Przygotowanie:
W ciepłej
wodzie rozpuściłam drożdże, miód i dodałam łyżkę mąki. Zostawiłam na 15 minut do
wyrośnięcia. W tym czasie rozpuściłam masło. Do miski z zaczynem dodałam mąkę, siemię lniane,
sól i wyrabiałam ciasto kilka minut ręcznie, pod koniec dodałam roztopione
masło i jeszcze chwilę wyrabiałam. Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, pod
ściereczką na 1 godzinę.
Po
wyrośnięciu podzieliłam ciasto na 15 równych części. Uformowałam bułeczki i
ułożyłam na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawiłam pod ściereczką na
ponad 2 godziny do wyrośnięcia. Jak bułeczki wyrosły, to posmarowałam je
roztrzepanym z odrobiną mleka białkiem i … zapomniałam posypać makiem czy lnem J. Bułki piekłam w
temperaturze 200 stopni 15 minut, następnie zostawiłam je jeszcze kilkanaście
minut w ciepłym, ale uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz