Składniki:
- 1 szklanka
suchej ciecierzycy
- 1 średnia
cebula
- pęczek
natki pietruszki i ew. łyżka koperku - posiekane
- 3 ząbki
czosnku
- przyprawy:
suszona kolendra, kumin, słodka papryka
- sól,
pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
Ciecierzycę
dokładnie umyłam, zalałam zimną wodą i zostawiłam na noc w wodzie. Następnego
dnia posiekałam cebulę i podsmażyłam na łyżce oliwy. Odsączyłam ciecierzycę i
razem z natką pietruszki (i ew. koperkiem), czosnkiem i podsmażoną cebulą
włożyłam do blendera. Dodałam również przyprawy oraz sól i pieprz. Miksowałam aż
uzyskałam konsystencję odpowiednią na kotlety. Następnie formowałam z ciasta
kulki, które lekko spłaszczałam i układałam na rozgrzanej patelni. Smażyłam na
złoty kolor. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz