Składniki:
- 2 łyżki
siemienia lnianego mielonego
- 150 g
wrzątku
- 1
ugotowany batat
- 3 banany
- 150 g mąki
orzechowej lub migdałowej (u mnie z orzechów arachidowych)
- 100 g mąki
gryczanej białej
- 1 łyżeczka
bezglutenowego proszku do pieczenia
- 75 g
siekanych orzechów włoskich + do dekoracji
-
ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego i/lub migdałowego
-
opcjonalnie lukier: 2/3 szklanki cukru pudru trzcinowego nierafinowanego, 2
łyżki mleka ryżowego, 1 łyżeczka oleju kokosowego, w pogotowiu – 2-3 łyżki
wrzątku
Przygotowanie:
Siemię
lniane zalałam wrzątkiem i mieszałam rozgniatając większe kawałki. Blenderem
zmiksowałam na gładko, dodałam ugotowany batat i miksując cały czas stopniowo
dodawałam banany. Osobno wymieszałam mąki z proszkiem do pieczenia i
posiekanymi orzechami. Wymieszałam składniki z obu misek do połączenia
składników.
Rozgrzałam
piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami i nakładałam do
nich masę. Z podanej ilości zrobiłam 14 muffinek. Piekłam 25 minut.
Jak muffinki
ostygły polałam je lukrem i posypałam orzechami.
Lukier: Olej
kokosowy zagotowałam z mlekiem ryżowym do roztopienia oleju. Następnie
wyłączyłam gaz i wsypałam cukier trzcinowy. Mieszałam i rozgniatałam grudki.
Ponieważ masa była zbyt gęsta dolałam 2 łyżki wrzątku. Wymieszałam i polałam
muffinki. Udekorowałam orzechami włoskimi.
1 komentarz:
Musze wypróbować :) Brzmi to wszystko świetnie :) (a lukier sobie zrobię z ksylitolu ;) )
Prześlij komentarz