Składniki:
- 1
czekolada 100 g (u mnie pół mlecznej i pół gorzkiej)
- 1,5
szklanki jaglanki*
- 2 łyżki
oleju kokosowego
- 1 szklanka
mąki orzechowej
- 1 łyżka
kakao lub karobu
- garść
posiekanych orzechów
- bakalie (u
mnie 4 łyżki rodzynek)
-
opcjonalnie: kilka kropli aromatu waniliowego, słodziło (np. ksylitol)
Przygotowanie:
Czekoladę i
olej kokosowy rozpuściłam razem w kąpieli wodnej. Następnie dodałam pozostałe
składniki i wymieszałam. Włożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pozostawiłam na noc w lodówce.
Po wyjęciu z
lodówki blok trzyma formę, jest dość twardy – należy go kroić ostrym nożem,
trochę się kruszy. Jest pysznie czekoladowy.
* ja miałam do dyspozycji: "Jaglanka pieczone jabłka, miód, cynamon" z serii Dobra Kaloria
2 komentarze:
Czy mąkę orzechowa można zastąpić innym produktem?
Musi być mąka, która nie wymaga pieczenia. Może migdałowa lub kokosowa? A może kup po prostu orzechy i albo zmiel w młynku albo dobrze rozgniec.
Prześlij komentarz