Składniki
Burgery:
- 1 szklanka
cieciorki
- 1
opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 szklanka
amarantusa ekspandowanego
- 2 ząbki
czosnku
- sól,
pieprz
- 1 łyżka
oleju kokosowego
Sos
pomidorowy:
- 1 puszka
pomidorów bez skóry
- 1 łyżka
oliwy
- sól,
pieprz
- 1 łyżeczka
cukru,
- 1/2
łyżeczki suszonego oregano
Przygotowanie
Burgery:
Cieciorkę opłukałam
i pozostawiłam namoczoną na noc. Następnie zmiksowałam ją w malakserze. Szpinak
rozmroziłam zgodnie z opisem na opakowaniu podgrzewając w garnku. Jak szpinak
był rozmrożony, dodałam starty czosnek i gotowała łam razem 3 minuty.
Kupuję
szpinak, który po rozmrożeniu ma niewiele wody, więc nie trzeba go odsączać. Jeśli
jednak kupicie taki, który jest wodnisty, to przed połączeniem z pozostałymi
składnikami należy go odsączyć.
W misce
połączyłam zmiksowaną cieciorkę, szpinak z czosnkiem i amarantusa. Doprawiłam
solą i pieprzem. Formowałam niewielkie kotlety i smażyłam na oleju kokosowym.
Te burgery
najlepiej smakują z sosem pomidorowym.
Sos
pomidorowy:
Wszystkie
składniki podgrzałam w garnku. Jak się zagotowały, zmiksowałam je. Następnie
gotowałam jeszcze 15 minut.
Podałam
kotlety polane sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz