Składniki:
- 1 szklanka
czerwonej soczewicy
- kawałek
dyni (u mnie po obraniu i usunięciu pestek 600 g)
- pół cukinii
- 1,5
papryki czerwonej
- 2
marchewki
- 15 oliwek
zielonych
- 1 puszka
pomidorów pokrojonych
- 3 ząbki
czosnku
- 2 cebule średnie
- 4-5
łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 0,5 l
bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka
czarnuszki
- 1 łyżeczka
papryki słodkiej
- 0,5
łyżeczki ostrej papryki
- sól,
pieprz
- 1 łyżka
suszonego oregano
- natka
pietruszki i/lub koperek do posypania
-
opcjonalnie: chilli
- tłuszcz do
smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę opłukałam
na sitku. Następnie przełożyłam do większego garnka i zalałam 2 szklankami wody
ze szczyptą soli. Gotowałam do miękkości 15-20 minut.
W tym czasie obrałam
warzywa. Cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć-plasterki. Czosnek starłam na tarce
z małymi oczkami. Rozgrzałam tłuszcz na patelni i podsmażyłam cebulę z
czosnkiem. Jak cebula się zeszkliła dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę.
Smażyłam razem 5 minut. Następnie zawartość patelni przełożyłam do garnka z ugotowaną
soczewicą.
Do garnka wlałam bulion i dusiłam wszystko razem na małym gazie. W
tym czasie na patelni podsmażyłam pokrojoną w większe kawałki paprykę i
cukinię. Smażyłam ok. 7 minut i dodałam pokrojoną dynię. Po 3 minutach zalałam
warzywa na patelni pomidorami z puszki. Smażyłam razem 3 minuty, po czym
zawartość patelni dołożyłam do pozostałych warzyw w garnku. Dodałam koncentrat
pomidorowy i oliwki. Dusiłam razem 15 minut. Pod koniec dodałam przyprawy.
Wymieszałam.
Leczo podawałam w miseczkach posypane posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz