Te babeczki zrobiłam na wigilię klasową mojego syna. Ponieważ Szymek bardzo lubi moje ciasto z fasoli, postanowiłam wykorzystać fasolę jako składnik babeczek. Ciastka wyszły pyszne, musiałam ich bronić, żeby dzieci nie zjadły zanim dotrą na wigilię :-)
Składniki:
- 1 puszka
czerwonej fasoli
- 1 banan
- 1 jajo
- 2 łyżki
miodu
- ok. 70g
czekolady gorzkiej
- ok. pól
opakowania przyprawy piernikowej (ok. 5 łyżeczek)
- 1 łyżeczka
cynamonu
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Czekoladę
rozpuściłam w kąpieli wodnej. Do blendera po kolei wkładałam wszystkie składniki
i zmiksowałam je na gładką masę.
Piekarnik
rozgrzałam do temperatury 175 stopni z termoobiegiem (165 bez termoobiegu).
Ciasto nakładałam do foremki na babeczki – choinki. W zależności od tego, jaką
ilość ciasta umieszczałam w foremce piekłam babeczki 12-20 minut, do suchego
patyczka.
Babeczki są
mocno czekoladowe i wilgotne, a dzięki przyprawie dość dobrze czuć smak
piernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz