Składniki:
- 200 g
kaszy gryczanej białej (2 torebki)
- 2 banany
- 1,5
szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 15 daktyli
- 0,5
szklanki rodzynek
- 2
czekolady gorzkie bezglutenowe (ewentualnie wegańskie)
- cukier
waniliowy
- 1 czubata
łyżeczka sody oczyszczonej
- 2-3
łyżeczki przyprawy do pierników bezglutenowej
- 1 łyżeczka
cynamonu
-
opcjonalnie: bakalie (u mnie rodzynki i żurawina – 1 szklanka)
Przygotowanie:
Kaszę
gryczaną ugotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Daktyle i rodzynki zalałam
wrzątkiem i pozostawiłam w nim na 10 minut, odcedziłam. Czekolady rozpuściłam w
kąpieli wodnej. Wszystkie składniki poza dodatkowymi bakaliami zmiksowałam na
gładką masę. Masę podzieliłam. Część bez bakalii nałożyłam do foremek na
choinki (babeczki). Do pozostałego ciasta dodałam bakalie i wlałam do foremki –
keksówki.
Piekarnik rozgrzałam
do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Wstawiłam babeczki – choinki na 20
minut. Natomiast ciasto wstawiłam na 70 minut. Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę
do 160 stopni z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz