Składniki:
*Suche:
- 75 g płatków
owsianych
- 75 g mąki
owsianej
- 100 g mąki
kukurydzianej
- 50 g mąki
jaglanej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej
- cukier
waniliowy
*Mokre:
- 2 średnie
banany
- 1,5 szklanki
musu z dyni
- 10 daktyli
- 1 jajko
- 75 g
jogurtu naturalnego
- 50 g
śmietany 18% (lub ponownie jogurtu naturalnego)
- 3 łyżki
oleju
- ekstrakt
waniliowy
Przygotowanie:
W pierwszej
kolejności upiekłam dynię (ok. 40 minut w 200 stopniach) i zmiksowałam ją. 1,5
szklanki musu przeznaczyłam na muffinki, a resztę zamroziłam. Daktyle zalałam
ciepłą wodą i pozostawiłam w niej na ok. 15 minut. Następnie razem z bananami
dodałam do musu z dyni i zmiksowałam. W cieście mogą pozostać małe kawałeczki
daktyli. Do masy wbiłam jajko i wlałam jogurt, śmietanę i olej i razem utarłam. Osobno
wymieszałam suche składniki i dodałam do mokrych. Wymieszałam wszystko razem. Nagrzałam
piekarnik do 180 stopni. Przygotowałam foremkę do muffinek z papilotkami. Do ¾ wysokości
papilotek wlałam ciasto. Muffinki piekłam 25 minut. Z podanej ilości składników
wyszło mi 14 muffinek.
1 komentarz:
Brzmi i wygląda smacznie :)
Prześlij komentarz