Składniki:
- 0,5
opakowania rukoli (ok. 60 g)
- 1
pomarańcza
- 0,5
granatu
- 1 łodyga
selera naciowego
- 100 g
wędzonego łososia
- 1 łyżeczka
miodu
- 1 łyżeczka
oliwy
- szczypta
soli
Przygotowanie:
Rukolę
umyłam i ułożyłam na półmisku. Pomarańcze obrałam ze skóry i błonek, pokroiłam
każdy kawałek na 2-3 części. Łososia pokroiłam na paseczki ok. 2-centymetrowe.
Selera naciowego pokroiłam w plasterki. Pomarańcze, łososia i selera ułożyłam na
rukoli. Posypałam ziarenkami granatu. Miód wymieszałam z oliwą i odrobiną soli.
Polałam sosem sałatkę.
Zawartość witamin i
minerałów oraz właściwości lecznicze*:
1. - Rukola - źródło wapnia, żelaza, magnezu, cynku i
kwasu foliowego, witamin A, B, C, K i karotenoidów (m.in. luteiny i zeaksantyny, które zapobiegają
zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej). Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych
rukola działa bakteriobójczo.
2. - Granaty - obniżają ciśnienie tętnicze, leczą
zaburzenia erekcji, łagodzą objawy menopauzy, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają
terapię raka prostaty, leczą zmiany trądzikowe.
3. - Łosoś – ma dużo kwasów tłuszczowych Omega 3, które chronią nasze serce, układ krążenia i
skutecznie likwidują stany zapalne, takie jak reumatyzm. Jest źródłem witamin
D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu.
4. - Seler naciowy – źródło witamin C, B kompleks i E,
beta-karotenu, fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także magnezu i żelaza. Seler
odtruwa, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie.
5. - Pomarańcze - posiadają witaminę C, A, B, B12, P,
sole mineralne i peptyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają
wchłanianiu toksyn zalegających w jelitach. Zawierają też związki
działające bakteriobójczo i antywirusowo.
* Źródła: www.poradnikzdrowie.pl, kobieta.onet.pl, portal.abczdrowie.pl, hipokrates2012.wordpress.com, www.vismaya-maitreya.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz