Składniki:
- 1,5
szklanki mąki pszennej typ 1850
- 1 szklanka
mleka
- 2/3
szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 100 g
gorzkiej pokruszonej czekolady
- cukier
waniliowy
- 100 ml
oleju
- 2 czubate
łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 0,5
łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5
łyżeczki cynamonu
- kilka
kropli aromatu waniliowego
Polewa:
- biała
czekolada
- 2 łyżki
serka śmietankowego na kanapki (u mnie Twój smak)
- posypka do
ozdoby
Przygotowanie:
Mąkę
wymieszałam z cukrem, kakao, proszkiem, sodą, czekoladą i cynamonem. Dodałam
mleko, olej i aromat, wymieszałam. Mieszamy niedokładnie, masa powinna być
grudkowata. Foremki do muffinek wypełniłam masą do 2/3 wysokości. Użyłam
foremek silikonowych w kształcie gwiazdek, które są mniejsze od okrągłych. Z
podanej ilości zrobiłam 24 gwiazdki.
Polewa:
Do rondelka włożyłam
serek o połamaną czekoladę. Na małym gazie podgrzewałam do rozpuszczenia
czekolady. Cały czas mieszałam, do połączenia się składników. Następnie
posmarowałam muffinki polewą i posypałam
kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz