Składniki:
- 1 szklanka
musu z dyni
- 1 szklanka
mąki ryżowej
- 3 szklanki
mleka
- 0,5
szklanki mąki amarantusowej
- 0,5
szklanki mąki kokosowej
- 2 jaja
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- cukier
waniliowy
- 3 łyżki
cukru trzcinowego
- szczypta
soli
- 1 łyżka
oliwy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Jabłka
obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na kawałeczki. Pokrojone jabłka
można skropić sokiem cytrynowym.
Białka
oddzieliłam od żółtek. Do żółtek dodawałam stopniowo wszystkie rodzaje mąk,
mleko, cukier, proszek do pieczenia, mus dyniowy, oliwę. Wymieszałam wszystko
dokładnie. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam na sztywno. Delikatnie dodałam
ubite białko do pozostałych składników, wymieszałam. Na końcu do miski z
ciastem wrzuciłam jabłka i delikatnie wymieszałam.
Placki smażyłam
na rozgrzanej, ale suchej patelni na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej
strony. Aby placki łatwo można było przewracać sugeruję robić je dość małe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz