Ciasto:
- 250 g mąki
pszennej typ 1850
- 180 ml
gorącej wody
- 1 łyżeczka
oliwy
-
opcjonalnie zioła, np. tymianek czy oregano
Farsz:
- 1 paczka
mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 0,5
opakowania sera feta
- 100 g chudego
białego sera
- 8 suszonych
pomidorków
- sól i
pieprz
Przygotowanie
Farsz:
Rozmroziłam
szpinak. Jeśli po rozmrożeniu jest dużo wody, należy szpinak dobrze odcisnąć. W
misce rozgniotłam dokładnie biały ser i fetę. Dodałam szpinak i pokrojone
drobno suszone pomidorki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam wszystkie
składniki.
Ciasto:
Zagotowałam
wodę i wlałam do niej oliwę. Do miski przesiałam mąkę, dodałam sól i zioła. Stopniowo
do mąki wlewałam wodę z oliwą cały czas mieszając. Zagniotłam ręcznie ciasto
(wygniatałam ponad 5 minut), a następnie odstawiłam na 30 minut w miseczce
przykrytej ściereczką.
Po tym
czasie wyłożyłam ciasto na stolnicę, wygniatałam jeszcze ok. 2 minuty i
podzieliłam na kawałki. Każdą część rozwałkowywałam na placek grubości ok. 2-3
mm, w razie potrzeby podsypując mąką.
Pierogi:
Po rozwałkowaniu
placków wykrawałam szklanką kółka. Na każdym kółku na środku kładłam niewielką
ilość farszu. Zlepiałam brzegi pierogów uważając, aby farsz nie dostał się w
miejsce lepienia. Jeśli pierogi nie chciały się lepić, brzegi kółek zwilżałam
wodą i wtedy lepiły się dobrze.
W czasie
lepienia pierogów wstawiłam w dużym garnku wodę z solą i łyżką oliwy. Na
wrzątek kładłam w jednej partii 12-15 pierogów. Po wypłynięciu gotowałam ok. 2
minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmowałam pierogi na talerz. Gorące i mokre
pierogi lepią się do siebie, więc najlepiej nie kłaść ich jedne na drugich. Można
razem włożyć do miski dopiero jak są zimne i suche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz