Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego
- 20 g
drożdży
- 150 g mąki
gryczanej
- 150 g mąki
pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 200 g mąki
pszennej typ 550
- 250 ml
ciepłej wody
- 1 łyżeczka
soli
- 1 łyżeczka
miodu
- 1 jajko
- do
posypania siemię lniane i sezam
Przygotowanie:
W ciepłej
wodzie rozpuściłam drożdże i miód. Dodałam zakwas żytni. Wymieszałam i
odstawiłam zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodałam wszystkie
rodzaje mąki i sól. Zagniatałam ciasto ok. 7 minut, po czym pozostawiłam w
misce przykrytej ściereczką na 2 godziny.
Po tym
czasie wygniotłam ciasto ok. 2 minut i przełożyłam do foremki wyłożonej
papierem do pieczenia. Pozostawiłam ponownie na 1 godzinę przykryte ściereczką.
Następnie posmarowałam chleb rozbełtanym jajkiem i posypałam siemieniem lnianym
i sezamem.
Piekłam chleb
w 220 stopniach 40 minut.
Inspirację do tego przepisu czerpałam ze strony Smak zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz