Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina i zeaksantyna.*
Dlaczego by zatem nie wykorzystać tego owocu do przyrządzenia czegoś słodkiego, np. nutelli?
Składniki:
- 1 awokado
- 1/3
szklanki orzechów laskowych
- 6 daktyli
- 2 łyżki
karobu lub kakao
-
ewentualnie można dosłodzić ksylitolem czy innym słodzidłem
Przygotowanie:
Orzechy i
daktyle pozostawiłam na kilka godzin do moczenia. Czas moczenia jest
uzależniony od sprzętu (blendera, maszynki do mielenia), jaki posiadamy. Jeśli
dysponujemy sprzętem o dużej mocy czy dobrą maszynką do mielenia, to można orzechów
i daktyli nie moczyć w ogóle.
Awokado
przekroiłam na pół, przekręciłam, wyjęłam pestkę i wydrążyłam. Do blendera przełożyłam
wszystkie składniki na nutellę i zmiksowałam. Masa nie musi być idealnie gładka
– wszystko zależy od naszych upodobań.
Taka masa świetnie się sprawdza tak jak sklepowa
nutella jako smarowidło na chleb czy do naleśników. Ja
natomiast postanowiłam ją wykorzystać jako główny składnik trufli.* http://www.poradnikzdrowie.pl/
1 komentarz:
Chyba będę musiała spróbować tego przepisu:) trufle tez wyglądają bardzo zachecajaco:)
Prześlij komentarz