Składniki:
- 1 szklanka
fasoli białej namoczonej przez noc
- 1 cukinia
(u mnie 250 g)
- kawałek
dyni (u mnie po obraniu 250 g)
- 1 papryka
- marchew (u
mnie 3 małe – razem 70 g)
- 1 średnia
cebula
- 1 łyżka
oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 pęczka
natki pietruszki
- 1 szklanka
przecieru pomidorowego
- przyprawy:
1,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka oregano, 0,5 łyżeczki mielonego kminku, sól i pieprz
Przygotowanie:
Odcedziłam
fasolę, przełożyłam do garnka, zalałam świeżą wodą z odrobiną soli i gotowałam
do miękkości. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju kokosowym.
Dodałam starty czosnek.
Marchew, paprykę i cukinię pokroiłam w słupki, dynię w
większą kostkę. Do cebuli i czosnku dodałam po kolei marchew, paprykę, cukinię
i na końcu dynię, która najszybciej robi się miękka. Smażyłam razem 3 minuty i
dolałam przecier pomidorowy. Przykryłam pokrywką i dusiłam razem około 5 minut.
Jeśli danie będzie za gęste można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia
dodałam posiekaną natkę pietruszki (1/3 zostawiłam do posypania dania na
talerzu) i przyprawy.
Do tej potrawy
warto podać chleb i nim zagryzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz