Składniki:
- 0,5
szklanki czerwonej soczewicy (100 g)
- 1 szklanka
wody
Pasta
orzechowa:
- 50 g
orzechów włoskich
- szczypta
soli
- łyżeczka
oliwy
- opcjonalnie:
2 łyżeczki miodu albo cukru/ksylitolu
Pasta
pomidorowa:
- 5-8 oliwek
zielonych
- 3
pomidorki suszone
- łyżeczka
koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka
oliwy
- sól,
pieprz
- kilka
listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie
opłukałam na sitku. Następnie w garnku zalałam wodą (bez soli!). Gotowałam aż
soczewica wchłonęła całą wodę i miała konsystencję budyniu. Pod koniec
gotowania prawie cały czas ją mieszałam, żeby się nie przypaliła.
Pasta
orzechowa:
Orzechy
uprażyłam na suchej patelni ze szczyptą soli. Połowę ugotowanej soczewicy,
orzechy, oliwę i miód zblendowałam.
Pasta pomidorowa:
Połowę
ugotowanej soczewicy i składniki na pastę zblendowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz