Składniki:
- 1 brokuł ok.
0,5 kg
- 1 szklanka
amarantusa ekspandowanego
- 10
pomidorków suszonych
- 1 jajko
- sól,
pieprz
Przygotowanie:
Brokuła
umyłam, odkroiłam różyczki i ugotowałam na parze. Po ostudzeniu rozgniotłam
widelcem, dodałam amarantusa ekspandowanego, jajko, pokrojone drobno pomidorki,
doprawiłam. Wymieszałam wszystko dokładnie. Następnie formowałam kotlety i
smażyłam na patelni cienko posmarowanej olejem kokosowym po ok.
3 minuty z każdej strony. Kotlety wychodzą bardzo miękkie, ale zwarte. Rozpływają
się w ustach.
Propozycja
podania:
Do kotletów
zrobiłam sałatkę z rukoli (pół opakowania, ok. 60 g) i fasoli czerwonej z puszki
(1 puszka) polanej oliwą i sokiem z cytryny, z ziołami prowansalskimi i solą. Doskonale
do tego pasują pieczone ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz