Składniki
Pulpety:
- 400 g filetów z pstrąga
- 1,5 szklanki amarantusa
ekspandowanego
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy + do posmarowania rąk
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 0,5 średniej cebuli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 500 g przecieru pomidorowego lub
puszka pomidorów
- sól, pieprz, ewentualnie cukier
Przygotowanie
Pulpety:
Z fileta z pstrąga zdjęłam skórę.
Mięso zmiksowałam w malakserze. Do miksowania dodałam pokrojoną cebulę i natkę
pietruszki. Jak masa była w miarę gładka dodałam jajko, amarantusa ekspandowanego,
oliwę i przyprawy. Wymieszałam wszystko.
Dłonie posmarowałam oliwą. Formowałam
małe kulki i kładłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpety piekłam
15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Sos pomidorowy:
W blenderze zmiksowałam cebulę i
natkę. Dodałam przecier pomidorowy. Doprawiłam. W zależności od tego jakich i w
jakiej formie użyjemy pomidorów sos może być bardziej lub mniej kwaśmy. W razie
konieczności można trochę dosłodzić.
Pulpety i sos pomidorowy możemy podawać
osobno, ale możemy również pulpety włożyć do sosu, podgrzać razem i w takiej
formie jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz