Składniki:
- 1 paczka
mrożonego szpinaku
- 0,5
opakowania tofu
- 1 szklanka
amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 10 oliwek
- 10-15
pomidorków suszonych
- sól,
pieprz
-
opcjonalnie: starty ząbek czosnku
- 1 łyżka
oliwy
Przygotowanie:
Szpinak
rozmroziłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu – podgrzewając w garnku. Jak się
rozmroził, to przełożyłam go na sitko i pozostawiłam do odsączenia. Następnie
odsączony szpinak, tofu i jajko zmiksowałam blenderem. Dodałam amarantusa,
pokrojone oliwki i pomidorki, ewentualnie czosnek. Doprawiłam i wymieszałam
dokładnie.
Rozgrzałam piecyk
do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Posmarowałam
dłonie oliwą. Formowałam kotlety i kładłam na blaszce. Piekłam 25 minut.
Propozycja podania: z ryżem oraz sałatką z sałaty lodowej z pomidorem i papryką
polanej oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz