Składniki:
- 1 pęczek
botwinki
- 4 małe
marchewki
- 2 małe
korzenie pietruszki
- 1 mały
seler
- 1 mały por
- 2 łyżki
octu balsamicznego
- 1 łyżeczka
cukru
- 1 łyżka
oliwy
- 2 liście
laurowe
- kilka
ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka
lubczyka
- sól,
pieprz
- koperek do
posypania
Przygotowanie:
Włoszczyznę,
czyli marchewkę, pietruszkę, seler i por umyłam, obrałam i włożyłam do garnka.
Zalałam 1,5 litrem wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Gotowałam do miękkości. Botwinkę obrałam, umyłam i pokroiłam drobno – buraczki,
łodygi i liście. Wyjęłam z wywaru ugotowaną włoszczyznę i włożyłam pokrojoną
botwinę. Jak włoszczyzna ostygła pokroiłam część w kostkę i dołożyłam do
botwinki – ja wybrałam wszystkie marchewki, 1 pietruszkę i pół selera.
Gotowałam wszystko razem pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodałam ocet,
oliwę, lubczyk, sól i pieprz. Gotowałam jeszcze razem 5 minut i zupa była
gotowa do jedzenia. Podałam posypaną koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz