Składniki:
- 35 dag
makaronu pełnoziarnistego świderki
- 40 dag
bakłażanów
- 20 dag
cukinii
- 1 puszka
pomidorów bez skórki
- 2 ząbki
czosnku
- 5 dag
startego sera
- olej
kokosowy
- pieprz,
sól, słodka i ostra papryka i świeża bazylia
Przygotowanie:
Makaron
ugotowałam al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażany pokroiłam w
plastry 0,5 cm, oprószyłam solą i pozostawiłam na 30 minut. Następnie opłukałam,
wysuszyłam i obsmażyłam na oleju kokosowym. Dodałam pokrojoną w plastry cukinię
i starty czosnek. W czasie smażenia obsypałam warzywa przyprawami i dodałam
pomidory z puszki wraz z sokiem. Wymieszałam, przykryłam pokrywką i na małym gazie dusiłam
wszystko razem 10 minut.
Naczynie
żaroodporne posmarowałam cienko olejem kokosowym. Włożyłam połowę makaronu i
następnie połowę warzyw i połowę startego sera. Na to wysypałam resztę makaronu,
położyłam drugą połowę warzyw i ser.
Nagrzałam
piekarnik do temperatury 200 stopni i zapiekałam potrawę 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz