niedziela, 22 listopada 2015

Makaron z bakłażanami

Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw w daniach na ciepło. Jego zaletą jest niska kaloryczność. Ponadto dostarcza organizmowi potasu, wapnia i magnezu. Jest także dobrym źródłem błonnika. Zapraszam zatem do spróbowania zapiekanki z jego udziałem.





Składniki:
- 35 dag makaronu pełnoziarnistego świderki
- 40 dag bakłażanów
- 20 dag cukinii
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag startego sera
- olej kokosowy
- pieprz, sól, słodka i ostra papryka i świeża bazylia

Przygotowanie:
Makaron ugotowałam al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażany pokroiłam w plastry 0,5 cm, oprószyłam solą i pozostawiłam na 30 minut. Następnie opłukałam, wysuszyłam i obsmażyłam na oleju kokosowym. Dodałam pokrojoną w plastry cukinię i starty czosnek. W czasie smażenia obsypałam warzywa przyprawami i dodałam pomidory z puszki wraz z sokiem. Wymieszałam, przykryłam pokrywką i na małym gazie dusiłam wszystko razem 10 minut.
Naczynie żaroodporne posmarowałam cienko olejem kokosowym. Włożyłam połowę makaronu i następnie połowę warzyw i połowę startego sera. Na to wysypałam resztę makaronu, położyłam drugą połowę warzyw i ser.

Nagrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni i zapiekałam potrawę 25 minut.



Brak komentarzy: